Zekerheid in zakelijk verhuizen
488 klanten beoordelen Erkende Projectverhuizers gemiddeld met een 8,8

Rotary Wing Training Centre (RWTC)

Home » Klantbeoordelingen » Rotary Wing Training Centre (RWTC)
Midden december 2011 startte de verhuizing van een speciaal voor onderhoudstrainingen geprepareerde Boeing CH-47 Chinook helikopter. Per exceptioneel transport over weg en water ging het toestel naar zijn nieuwe basis, in het Rotary Wing Training Centre (RWTC) in Rijen. Koninklijke Saan Tilburg verzorgde deze logistiek complexe verhuizing van de Chinook en acht zeecontainers met instructiemateriaal.

Ton Lavrijsen, projectleider van Saan: ‘De helikopter is eerst ingepakt in een skin wrap om beschadigingen te voorkomen. Daarna is hij opgehaald in het Boeing opleidingscentrum in het Amerikaanse Wilmington. Vervolgens is hij naar de haven van Baltimore gebracht van waaruit hij naar Amsterdam is verscheept. Uiteindelijk hebben we de Chinook met een dieplader van Amsterdam naar zijn eindbestemming vervoerd.

Om de verhuizing in goede banen te leiden, had Lavrijssen iedere dag een conference call met Amerika. ‘De Chinook wordt in de Verenigde Staten als wapen gezien. Daar zijn speciale vergunningen voor nodig en deze zijn niet eenvoudig te krijgen.’ De Chinook weegt leeg rond de 8.500 kilogram en werd met een 80 tons mobiele kraan geladen op de dieplader. Het transport was 20 meter lang, 4,25 meter breed en 4,39 meter hoog en vond onder verkeersbegeleiding plaats. In Rijen werd de Chinook over een fietsenstalling gehesen. Daarvoor zette Saan een 220 tons kraan in. Machinetransporteurs van Saan hebben de Chinook aan zijn staart naar binnen gereden zodat de operators, tijdens hun opleiding, vanuit de cockpit naar buiten kunnen kijken.

Rob Philipsen, program manager van World Class Aviation Academy (WCAA), start vanaf volgende maand in het RWTC met de eerste opleiding van internationale operators van de multi-missie helikopter met dubbele rotor. In totaal zullen er 34 verschillende trainingen gaan worden gedoceerd in Rijen. Zowel Lavrijssen als Philipsen zijn tevreden over de samenwerking. ‘De verhuizing is goed verlopen, met een perfect resultaat.’

Tekst: redactie vakblad Verhuizen, Transport en Logistiek Nederland