Zekerheid in zakelijk verhuizen
488 klanten beoordelen Erkende Projectverhuizers gemiddeld met een 8,8

Gelders Archief

Home » Klantbeoordelingen » Gelders Archief
Het Gelders Archief was in de maanden april en mei vanwege een grootschalige verhuizing gesloten voor publiek. Het PPV-gecertificeerde Top Movers Vlotweg in Arnhem had de eer de verhuiswerkzaamheden uit te mogen voeren. Vanuit vier locaties werden de archieven, met een totale lengte van liefst 35 kilometer, en diensten ondergebracht in Arnhem.

Een groot deel van het Gelders Archief lag opgeslagen achter 3 meter dikke muren in een oude Arnhemse bunker. Toch was het gebouw uit de Tweede Wereldoorlog niet veilig meer, althans niet voor papier. Bovendien was het oude gebouw veel te laag; soms moest je kruipen om ergens te komen. Bovenal was het Gelders Archief gewoon toe aan een nieuw gebouw. Niet alleen omdat het oude gebouw vol was, maar ook omdat bijvoorbeeld de gemeente Arnhem veel recente archieven heeft die al lang naar de nieuwe locatie konden worden overgebracht. In het nieuwe gebouw past gemakkelijk 50 kilometer archief. Daarom moesten alle boeken, foto’s en andere belangrijke papieren worden verhuisd naar een nieuw pand aan de Westvoortsedijk. Maar het ging niet alleen om vele meters dozen met archiefstukken. Ook kwetsbare collectieonderdelen moesten over naar het nieuwe gebouw. Hierbij valt te denken aan gesealde charters (perkamenten oorkonden), kaartrollen, audiovisuele spullen, kadasterleggers en krantenleggers, die een bijzonder omzichtige behandeling behoeven.

In de oude situatie stond de collectie van het Gelders Archief op vier locaties: in Nijmegen, Schaarsbergen, De Steeg en aan de Markt in Arnhem. Op 2 april werd begonnen met het overhuizen van het eerste deel van de Gedeputeerde Staten van Gelderland (1814-1949) naar het nieuwe pand aan de Westvoortsedijk 67-D in Arnhem. Vlotweg Top Movers, dat gespecialiseerd is in dergelijke grote en gevoelige klussen, had de eer de verhuiswerkzaamheden uit te mogen voeren. In een rap tempo reden de verhuizers de archiefdozen uit Nijmegen naar binnen. De verhuizers plaatsten de archiefdozen vervolgens meteen in de nieuwe stellingen in de depots. Hier ging wel het één en ander aan vooraf. Aldus het Gelders Archief is de verhuizing volgens een minutieus opgezet plan verlopen, zowel op de locatie waar het archief werd opgehaald als in het nieuwe gebouw. Voordat werd gestart met de verhuiswerkzaamheden, noteerden medewerkers van het Gelders Archief precies waar wat volgens het verhuisplan moest worden geplaatst. ‘s Avonds was er een medewerker aanwezig die de gegevens in het digitale archiefbeheerssysteem invoerde. Intussen werden door medewerkers van de afdeling Publiek de microfiches in de oude studiezaal in dozen ingepakt. Op de nieuwe locatie had het Gelders Archief vooraf goed aangegeven waar alles moest worden geplaatst. ‘Het was deze manier van werken die ervoor zorgde dat de verhuizing op rolletjes verliep. Op alle fronten liep de verhuizing feilloos door de dagelijkse werkzaamheden heen.’

In totaal duurde de verhuizing twee maanden. Dat klinkt kort voor 35 kilometer aan archief. Echter, vertelt het Gelders Archief, vooraf was door de verhuizers aangegeven dat dit goed te doen was. En dat bleek. Na veertig productiedagen waren de verhuizers precies op tijd klaar. Zo’n groot archief was overigens goed voor 220 volle wagenladingen! ‘De verhuizing van zoveel kilometer aan archief was een flink karwei, maar door de specialisten van Vlotweg Top Movers is alles goed uitgevoerd. De verhuizers hebben laten zien dat ze weten op welke wijze ze zo’n verhuizing moeten aanpakken.’ Ook benadrukken ze bij het Gelders Archief de goede onderlinge sfeer, al vanaf de schouw ten behoeve van de inschrijving.

Bij het Gelders Archief zijn ze blij met de nieuwe locatie. De verhuisplannen dateren al van de jaren ‘90. Nu zijn dan eindelijk de vier huidige depots in één nieuw gebouw samengebracht. De nieuwbouw van het Gelders Archief voldoet aan alles eisen en kan er weer voor de komende 30 jaar tegenaan. Op 18 juni ging het gebouw open voor publiek. In het nieuwe gebouw is onder andere een veel betere studiezaal gesitueerd en een speciale zaal voor studenten. In september vindt de officiële opening plaats en krijgt het publiek tijdens een open dag de gelegenheid om het nieuwe archiefgebouw extra goed te bekijken.

Bron: redactie vakblad Verhuizen, Transport en Logistiek Nederland