Zekerheid in zakelijk verhuizen
477 klanten beoordelen Erkende Projectverhuizers gemiddeld met een 8,7

Airborne museum Hartenstein

Airborne Museum Hartenstein

"
Veel stukken zijn ook kwetsbaar, maar het is echt uitstekend verlopen allemaal. Niets dan lof", aldus Dick Schlüter, directeur van het Airborne Museum in Oosterbeek.

Het verhuizen van een bulldozer, jeep, vijfponder en kanon zijn geen alledaagse gebeurtenissen. Toch kreeg het Airborne Museum, dat deze bijzondere collectie voorwerpen huisvest, er onlangs mee te maken. Aanleiding is de nog steeds durende terugrestauratie van villa Hartenstein naar 1944, het jaar waarin de Slag om Arnhem plaatsvond. De inrichting van het museum was gedateerd, niet verouderd, bijt Dick Schlüter, directeur van het Airborne Museum in Oosterbeek, de spits af wanneer hem wordt gevraagd naar de reden van de grootscheepse verbouwing van het museum. ‘Tegenwoordig heb je veel mogelijkheden om met audiovisuele middelen te werken. Daar wilden wij op inspelen. Bovendien groeit het aantal voorwerpen uit zijn jasje; het was nodig om meer expositieruimte te creeren.

Het verzamelgebied van het Airborne Museum betreft de Slag om Arnhem als onderdeel van de operatie Market Garden, die plaatsvond gedurende de periode 17-26 september 1944. Het gaat vooral om militaire voorwerpen, documenten, foto’s, kranten en boeken van zowel Duitse zijde als ook voorwerpen en documenten over de burgerbevolking in het gebied Arhnem-Oosterbeek-Ede over de periode 1944 tot mei 1945. Die moesten voor de restauratie tijdelijk op drie locaties elders worden opgeslagen. Een ingrijpende operatie, aangezien ook een bulldozer en kanonnen tot de collectie van het museum behoren. Een geluk dat Vlotweg Top Movers uit Arnhem, verantwoordelijk voor de uitvoering, met de verhuizing van dergelijke objecten al ervaring had. Schlüter: ‘Dat maakte het gesprek vaak heel gemakkelijk. Ze dachten actief mee en leverden de juiste materialen aan, zodat mijn conservator en zijn helpers bijvoorbeeld de poppen in uniform meteen goed konden inpakken. De kanonnen bleken uiteindelijk te groot om te vervoeren, vervolgt de directeur. Die zijn destijds geplaatst, waarna er een muur omheen is gemetseld. We besloten die muur eruit te breken en het kanon via een hellingbaan van zand er uit te halen. Zo hoefde het kanon ook niet naar een tijdelijke locatie, maar kon het direct naar onze nieuwe locatie de ondergrondse ruimte – worden overgebracht. Een aantal kanonnen is wel uit elkaar genomen en als losse onderdelen vervoerd. Die moeten nu weer als bouwpakket in elkaar worden gezet.

Om voor een verhuisbedrijf te gaan met het PPV-keurmerk was voor het Airborne Museum een bewuste keuze. Schluter: Omdat dat keurmerk staat voor kwaliteitsgarantie binnen de branche. Daar hadden wij toch wel op ingezet. Bijzonder tevreden spreekt Schlüter over de wijze van overleg, het vervoer, het transport tussen het museum en de verhuisauto, het inladen en het uitladen. Veel stukken zijn ook kwetsbaar, maar het is echt uitstekend verlopen allemaal. Dus niets dan lof wat dat betreft. Ook bij het vervoer van bepaalde glasplaten droegen ze uitstekende methoden voor om ze te transporteren.’ 

Bron: redacteur Suzanne Anders, vakblad Verhuizen (TLN)